Meestal is een baby vlug te troosten wanneer het huilt en is al snel duidelijk wat er aan de hand is. Maar bij sommige baby’s helpt voeden, verschonen of een knuffel niet. Ze blijven maar door huilen. Als een baby meer dan drie uur per dag, meer dan drie dagen per week, gedurende minstens drie weken huilt zonder een medisch aantoonbare oorzaak, noemen we dit een huilbaby. In de praktijk is een baby een huilbaby als een ouder dit zo ervaart.

Huilbaby’s kunnen zichzelf nog niet goed reguleren. Ze huilen niet alleen veel, maar zijn ook moeilijk te troosten als ze eenmaal overstuur zijn. Ze hebben problemen met goed slapen, tevreden wakker zijn, zich ontspannen (ze houden vaak hun handjes in vuistjes en overstrekken veel), goed kunnen drinken en hun behoeftes goed aangeven.

Oorzaken van onrust

Als een kindje veel huilt, kan dat voor ouders reden zijn om te denken dat het aan de voeding ligt of onrijpheid van de darmen, wat leidt tot krampjes en winderigheid. Ook koemelkallergie kan een oorzaak zijn van veel huilen. Toch is dit niet altijd de oorzaak van het vele huilen van een kind. Uit onderzoek blijkt dat het in 95% van de huilbaby’s gaat om een niet-medische oorzaak. Om de medische oorzaak uit te sluiten verwijst het consultatiebureau door naar een kinderarts in het ziekenhuis. Als bovenstaande oorzaken zijn uitgesloten is het gebrek aan slaap en het missen van geborgenheid vaak de reden voor onrust van de baby.

Wat doen we?

De kinderfysiotherapeut zal allereerst een uitgebreid(e) observatie en onderzoek verrichten. Dit om een eventueel onderliggende lichamelijke oorzaak van het huilen al dan niet uit te sluiten. Het is van belang op het huilen van een prikkelbare baby te reageren. De wijze waarop getroost moet worden, kan voor ieder kind verschillend zijn. We zullen passende houdings- en hanteringsadviezen geven en samen kijken naar de invloed van voorspelbaarheid, rust en minder prikkels. Waarbij het doel is dat jouw kindje tevreden en ontspannen kan zijn. De behandelingen vinden plaats aan huis. Om de behandeling optimaal samen te stellen werken wij vaak samen met de kinderartsen van het consultatiebureau en het ziekenhuis.

Op deze website vind je ook veel informatie en tips: www.helpmijnbabyhuilt.nl