Meteen na de geboorte draaien baby’s hun hoofd vaak naar dezelfde kant. Hierdoor kan een voorkeurshouding ontstaan. Meestal verdwijnt dit binnen enkele weken vanzelf. Sommige baby’s houden het hoofd altijd in het midden of houden het hoofd één kant op gedraaid. Het gevolg kan zijn dat de kant, waarop de baby veel ligt, platter wordt. Een afplatting maakt het steeds lastiger om het hoofd een andere richting op te draaien. Bij een voorkeurshouding naar bijvoorbeeld rechts wil de baby de linkerhand weleens minder inzetten tijdens het spelen. Dit komt doordat deze minder in beeld is.

Vaak is er gedurende de kraamweek al aandacht voor het afwisselen van het hoofdje naar links en rechts. Indien de voorkeurshouding toch doorzet, voorziet het consultatiebureau je van adviezen. Indien de adviezen onvoldoende effect hebben of de voorkeurshouding heel hardnekkig is, is kinderfysiotherapie een optie.

Wat doen wij?

Onze behandeling is aan huis, hiervoor is een verwijzing van de huisarts of het consultatiebureau nodig. Wij doen een lichamelijk onderzoek om onderliggende problematiek van de voorkeurshouding uit te sluiten. Samen nemen we de al genomen maatregelen door en kijken we welke houdings- en hanteringadviezen nog meer toegepast kunnen worden. Wij monitoren de ernst van de voorkeurshouding, eventuele afplatting en de motorische ontwikkeling. Aansluitend bij de ontwikkelingsfase van de baby geven wij passende adviezen en oefeningen.