Als een baby geboren wordt, heeft het van nature een bepaalde basisspanning in zijn spieren. Bij de meeste kinderen is deze spierspanning normaal (normotoom). Met een normale spierspanning ben je in staat om (later) effectieve bewegingen uit te voeren met je armen en benen, en heb je voldoende spierspanning om de rompstabiliteit te ontwikkelen, zodat je bijvoorbeeld goed leert zitten. Bij sommige kinderen is deze spierspanning anders. Je kan een lage spierspanning (hypotonie) hebben of een hoge spierspanning (hypertonie).

Bij hypotonie voelt je kind slap aan. De baby heeft moeite om zijn handen naar de middenlijn te brengen, laat speelgoed snel vallen, heeft moeite om zijn hoofd in buikligging op te tillen en het duurt langer dan normaal dat hij zelfstandig in zit kan blijven zitten. Ook ervaren sommige kinderen problemen bij het zuigen en drinken.

Bij hypertonie voelt een baby juist heel gespannen aan. Hij houdt zijn handjes veel in vuistjes, overstrekt zich veel en laat met zijn armen schokkerige/abrupte bewegingen zien.

Oorzaken van onrust

In de meeste gevallen zie je dat de hypotonie of hypertonie bij een baby na een paar maanden verdwenen is. Bij enkele kinderen blijft de afwijkende spierspanning aanwezig en wordt hij belemmerd in zijn motorische ontwikkeling. Vaak is er dan sprake van een onderliggend medisch oorzaak. Zo kan de afwijkende spanning veroorzaakt worden door gebrek aan zuurstof bij de geboorte, een aanlegstoornis in de hersenen of door bepaalde spierziekten. Er zijn ook verschillende syndromen, zoals het Syndroom van Down, waarbij hypotonie gezien wordt. Een van de symptomen bij hypertonie, indien veroorzaakt door gebrek aan zuurstof in de hersenen, is spasticiteit.

Wat doen we?

De kinderfysiotherapeut zal allereerst een uitgebreid(e) observatie en onderzoek verrichten. Afhankelijk van de hypotonie of hypertonie worden er specifieke doelen opgesteld gericht op het verbeteren van de motorische ontwikkeling. Bij een jonge baby kun je denken aan de handen naar de middenlijn brengen (zodat ze speelgoed vast kunnen pakken) en leren omrollen. Bij een wat oudere baby leren we een manier aan zodat ze leren om zelfstandig te kunnen verplaatsen en zitten.

Deze behandelingen worden aan huis gegeven zodat je de oefeningen in de thuissituatie kan toepassen. Omdat er bij sommige baby’s ook slik- en zuigproblemen zijn, werken wij ook samen met prelogopedisten.